Kapcsolat

 

info@idofokusz.hu

06 70 631 3017

A személyes hatékonyság 7 kritikus területe - 7/4

zsonglorHatékonyan tudok egyszerre több dologgal foglalkozni.

A válaszadók 86%-a úgy gondolja, hogy képes erre.

 

 

Miért fontos?

sharetaskingAz ábrán egy egyszerű gyakorlat eredményeit láthatod.
A résztvevőket arra kértem, hogy egy sorban írjanak le egy szöveget. Miután végeztek, a szöveg alá számokat, bizonyos logika szerint.
A következő lépés: új lap, a végeredmény ugyanaz. Egy sorban szöveg, alatta egy mások sorban számok. Ez alkalommal azonban egyszerre csak egy szótagot írnak, aztán egy számot. Ismét egy szótag, és egy szám. Ugrálniuk kell sorról-sorra.
A gyakorlat eredménye: átlagban 32%-kal több időt töltenek a második feladattal, és számos hibát ejtenek.
Minden alkalommal bebizonyosodik: a megosztott, vagy váltó munka a/nem hatékony időben és b/nem hatékony minőségben.

Nagyon sokan érzik úgy, hogy amikor adott munka közben egy beérkező emailre, vagy telefonhívásra gyorsan reagálnak, akkor hatékonyak.
- Egyszerre több dologgal is végzek adott idő alatt. - gondolják.
A tények ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Nem hatékonyabbak lesznek, csak úgy érzik. Óriási különbség. Valójában több időt töltenek adott mennyiségű feladat elvégzésével. Ráadásul többet is hibáznak.
Mégis a párhuzamos munkavégzés, váltott munkavégzés nagyon sok ember fejében az időgazdálkodás csúcsa.

Még rosszabb, amikor a vezetők, menedzserek kérik ezt a munkatársaktól. Láttam olyan állás kiírást, ahol az 'egyszerre több feladattal képes foglalkozni' szerepelt az elvárások között.
Kedves főnökök: az eredmény az, hogy a beosztottak rosszabbul teljesítenek.
Több idő megy el adott feladatok elvégzésére. Több hiba keletkezik. Ja, és a munkatársak totál kimerülnek.

Mit lehet tenni?

Az első lépés, hogy elfogadod egy feladattal foglalkozni egyszerre sokkal hatékonyabb. Második lépés: ki kell szűrnöd azokat a zavaró tényezőket, ingereket, amik elvonják a figyelmed. Lesz még szó ezekről a zavaró tényezőkről egy másik blog bejegyzésben.

 

A fekete öves workshop sorozat keretében foglalkozunk azzal, hogyan kezeld a zavaró tényezőket. Ha szeretnél többet megtudni, akkor kattints ide >>.

Ha még nem töltötted ki a felmérést ezen a linken éred el >>
Maximum-maximum 10 perc a kitöltés, és óriási mértékben hozzájárulsz, hogy a legégetőbb kihívásokra adjak választ az anyagaimban és a tréningjeimen.
Előre is köszönöm!

 

A párhuzamos munkavégzés egy káros mítosz! Lehet, hogy úgy érzed a feladat zsonglőrködés a megoldás. Valójában sokkal jobb lehet az időgazdálkodásod, ha egyszerre csak egy feladattal foglalkozol. Sokkal kevesebb hibát vétesz és ráadásul kevésbé merülsz ki a nap végére.

 

Ha szeretnél további hasznos időgazdálkodási tippeket kapni, akkor add meg az elérhetőséged!

* indicates required