Kapcsolat

 

info@idofokusz.hu

06 70 631 3017

Ha félsz a hibáktól

failure 1160971 1919x1908 smallHa félsz a hibáktól, akkor pont olyan vagy, mint bárki más. Fogadd ezt el. Kudarcot vallani nem jó érzés.

Szeretnék rámutatni a hibázás izgalmas oldalára.

Tudsz autót vezetni? És autóversenyző vagy? Érdekes, pedig lehet, hogy rengeteget vezetsz és óriási a rutinod, mégsem jutsz el a mesterek szintjére. Mi lehet ennek az oka?
Az 1960-as években Paul Fitts és Michael Posner pszichológusok vizsgálták, hogy mi történik velünk, amikor egy új képességet tanulunk.
Az első a kognitív szint - jelentést adunk neki, felfedezzük a lehetséges módszereket, hogy a legjobb eredményt érhessük el.
A második az asszociatív szint - kevesebbet kell koncentrálni, kevesebb a hiba, általánosan hatékonnyá válik.
A harmadik, pedig az automata szint - elég jó vagy már a tevékenységben, gyakorlatilag automata pilóta üzemmódban vagyunk.
Ezt a szintet, ahol elég jók vagyunk nevezték el OK platónak.

Később Anders Ericsson a floridai egyetemen a 90-es években tett közzé egy tanulmányt. Ebben ír, hogy akkor tudunk erről az OK platóról feljebb jutni, ha elkezdjük emelni az elvárást - és most kapaszkodj meg - addig a szintig, amíg el nem kezdünk hibázni!!
Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk hibákra van szükségünk!

Még valami. Fel tudod idézni életed hibáit? Az összes hibádból mennyi az, amire emlékszel? Alig néhány, igaz?
Tehát felesleges rettegni, mert a kudarcok szinte soha nem bizonyulnak végzetesnek.

Örülj a hibáknak, mert azok nem mások, mint szimpla visszajelzések. Héj - kiáltja a hiba - itt van az OK platód, most már elkezdhetsz fejlődni.

 

képforrás: freeimages.com