Kapcsolat

 

info@idofokusz.hu

06 70 631 3017

A Pareto-elv

Vajon mivel tudod a legnagyobb hatást elérni egy folyamatban? Mihez kell nyúlnod, hogy igazán nagy változást hozz létre? Mivel rangsorolj, hogy igazán hatékony legyél?
Ezekre a kérdésekre tud választ adni a Pareto elv.

A Pareto-elv, (amit 80–20 szabálynak is hívnak) azt mondja, hogy a legtöbb elért eredmény 80%-a az eredményt kiváltó okok mindössze 20%-ra vezethető vissza. (Vilfredo Pareto, 1896.)

pareto rsPéldául:
A cég forgalmának 80%-át kb. a vevők 20%-a hozza.
A készletek értékének 80%-át a termékek kb. 20%-a adja.
A tevékenységeid mindössze 20%-a teszi ki a felhasznált időd kb. 80%-át.

Hogyan tudod ezt felhasználni?

Ha a cég forgalmának 80%-át a vevők 20%-a hozza, akkor erre a 20% vevőkörre koncentrálva tudsz a legnagyobb növekedést elérni, legrövidebb idő alatt.
Ha a készletek értékének 80%-át a termékek kb. 20%-a adja, akkor ezeknek a készleteknek a hatékonyabb kezelése szabadítja fel a legtöbb forrásodat.
Ha a tevékenységeid mindössze 20%-a teszi ki a felhasznált idő kb. 80%-át, akkor ezeket a feladatokat kell hatékonyabban végezned, hogy a legtöbb időt spórold meg.
A Pareto-elv pont abban segít, hogy a legkevesebb beavatkozással a legnagyobb eredményt érd el, a legrövidebb idő alatt.

Javaslom, hogy kezdd el mérni a tevékenységeidet. Egy egyszerű táblázat megteszi. Mi a tevékenység, mikor kezded, mikor fejezed be.
Egy hétig mérd, hogy miket csinálsz, aztán összegezd. Figyeld meg, hogy érvényesül-e a Pareto-elv (valószínűleg igen). Látni fogod, hogy mik azok a tevékenységek, amik a legtöbb idődet veszik igénybe. A Pareto-elv alapján 4-6 ilyen aktivitás lesz, amivel elsősorban foglalkoznod kell. Gondold át, hogy ezek hasznos tevékenységek-e. Ha nem (pl. TV nézés, céltalan internetezés), akkor csinálj helyettük valami mást (játék a gyerekekkel, beszélgetés a pároddal, mozgás, nyújtás, tanulás, önfejlesztés, stb.). Ha hasznosak, akkor pedig kezdj el gondolkodni, hogy miként tudod ezeket hatékonyabban végezni.

A Pareto-elv nagy segítség abban, hogy rangsorold mihez érdemes először nyúlnod, hogy hatékonyabb legyél.