Kapcsolat

 

info@idofokusz.hu

06 70 631 3017

5 fontos terület, ahol sokan megrekedtek és muszáj fejlődni

felmeresgrey rsAz előző két bejegyzésben a napos és a sötét oldalról írtam.
Vannak területek, ahol a felmérés alapján jobban boldogulnak a kihívásokkal, ez a napsütéses oldal. Vannak területek, ahol komoly elmaradások vannak, ezt nevezem a sötét oldalnak.

Ebben a bejegyzésben 5 olyan fontos területről írok, ahol vannak, akik a napos oldalon járnak, vannak, akik pedig a sötét oldalon rekedtek.

Mivel az iskolákban - sajnos még ma sem - azt tanítják, hogy miként legyünk hatékonyak, ezért az emberek nem is ismerik fel ezeknek a területeknek a fontosságát. Ez a felmérés pont azt a célt szolgálta, hogy kiderítse melyek azok a témák, amikkel részletesebben kell foglalkozni.

 

Az 5 fontos terület:

- Szokások.
- Delegálás.
- Értekezletek, találkozók (meetingek).
- Tanulás.
- Munka során kimerülés.

 

Részletesebben az 5 fontos terület

 

Szokások

A szokás olyan cselekvés, amit AUTOMATIKUSAN végzünk.

szokas rsNem kell gondolkodnunk azon, hogy begomboljuk az ingünket. Gyerekkorunkban megtanultuk. Akkor sokat kellett bíbelődnünk, az ujjacskáink nehezen álltak rá. De a sok gyakorlásnak, a sokszori ismétlésnek köszönhetően átalakult szokássá.

Gondold el, hogy Te mennyire figyelsz oda arra, hogyan gombolod be az inged! Valószínűleg nincs rá szükséged. Elmondhatjuk, hogy a szokás jó dolog, mert lehetővé teszi, hogy a rutinszerű feladatokat kevesebb erőfeszítéssel hajtsuk végre.

Próbáld ki, hogy elkezdesz odafigyelni az ing gombolásra! A legtöbben belezavarodnak, mert a rutin és a tudatosság nehezen fér össze.

Miért fontos terület a szokások?
Mert automatikusan hajtunk végre rossz szokásokat is! És ezek elvihetik az időnket.

Csak egy példa:

Reggel a mobilod ébreszt. Sokan elsőként automatikusan megnézik az emailjeiket. Esetleg rákattintanak a hírekre, lássuk mi történt miközben aludtam
És máris dől rád az Apokalipszis. A média mindent felfúj, ezért biztos lehetsz benne, hogy még a reggelid előtt elfogyaszthatsz néhány háborút, gazdasági összeomlást, stb.
Az emailek hasonlóak. Éjjel rád írnak, hogy krízis van! Ezek a "válság" emailek csak azt jelentik, hogy a küldő bajban van. Lehet, hogy Neked nincs szereped, de mivel neki fontos, ezért sokakkal megosztja.
Akinek ez válik a reggeli rutinjává, az bizony nem túl jól indítja a napját.

Képzeld el, hogy megtanulsz néhány szokást, amik abban segítenek, hogy jobb eredményeket érj el. Gondolj bele, hogy milyen sokat lehet elérni, ha hasznos cselekvésekkel telik az idő.
A Fekete öves tréning résztvevői ezért kapják meg a 17 szokás sorozatot. Három hetenként egy új szokás, hogy legyen idő bevezetni. Egy év, 17 hasznos szokás. Ez alatt az egy év alatt két dolog is történik veled: megtanulod nagyon jól bevezetni az új rutinokat. A 17 szokásnak köszönhetően sokkal eredményesebbé válsz.

 

Delegálás

delegalj rs- Kolos én nem vagyok főnök, miért érdekelne ez engem?
Igazad van, ezért kezdem a munkatársi oldalnál.
Akkor, amikor egy feladatot átadnak neked - delegálnak - akkor ennek a folyamatnak Te is részese vagy. A Te szereped is nagyon fontos.

Ha ezekre nem kérdezel rá, akkor a delegálás nem fog működni. Tisztázd:
- Mi a fontossági sorrend?
- Milyen erőforrásokat kapsz, ha elakadsz?
- Mi legyen pontosaz az eredménye a feladatnak, amit átadnak?

Lehet, hogy a vezetőd nem volt Időfókusz tréningen és nem tanulta meg, hogy hogyan lehet KECsESEN delegálni. Ezt majd ő eldönti, hogy megtanulja-e.
Te is javíthatsz a helyzeten.

- OK Kolos, most már a delegálást is én csináljam helyette?
vagy
- OK Kolos, de te nem ismered az én főnökömet!

Képzeld el, hogy a vezetőd, meg van győződve róla, hogy jól tud delegálni. Valójában ez nem így van, Te pedig passzív maradsz. Mi lesz a vége? Te nem azt és nem akkor csinálod, amire megkértek. A főnököd tombol.
Ha előre letisztázod, hogy mit várnak el, akkor mindketten elégedettek lesztek az eredménnyel. Ezt kommunikáld!

 

Vezetőknek.

Ha a fenti részt elolvastad, akkor már érted, miért tanulj meg KECsESEN delegálni.

Minden hatékony vezető jól tud delegálni. Kérdezz vissza a folyamat során, hogy egyértelmű-e, amit kérsz tőle!
A delegálás egy megállapodás, amihez ketten kellenek. Vond be ténylegesen a delegáltat.

 

Értekezletek, találkozók (meetingek)

meeting graph rs21 évet dolgoztam multinacionális cégeknél, és mondhatom, hogy borzasztó mennyiségű értekezleten vettem részt.
Nem csak a mennyiség volt borzasztó, hanem a minőség is.
A tapasztalatom az, hogy a legtöbb belső értekezlet, találkozó eredménytelenül zárul. Az nem eredmény, hogy megbeszélik a résztvevők, hogy mit kell majd egy következő alkalomra előkészíteni. Az előkészítésnek már meg kellett volna történnie.
Ez a bejegyzés amúgy is hosszúra sikeredett, ezért a részletekbe nem megyek bele. A tréningeken foglalkozunk a hatékony találkozók 7 pontjával.

 

Kapcsolódó téma:
Hogyan előzd meg az elmaradt találkozókat bejegyzést itt olvashatod >>

 

Tanulás

tanulas rs15 évet jártam iskolába, és volt egy dolog, amit soha nem tanítottak meg.
Meg szoktam kérdezni az ismerőseimet, akiknek a gyerekük most jár iskolába, és sajnos azt a választ kapom, hogy még mindig nem tanítják.

Ez a dolog a tanulás.

Meg kell tanulni, hogy milyen módszerek teszik lehetővé a legeredményesebb tanulást.

- Majd kialakul. - ez a mottó.
Gondolj bele, hogy elmész egy műtétre és megkérdezed, hogy milyen módszerrel fognak műteni, mire az orvosok csak annyit mondanak:
- Majd kialakul.
Biztos nagy örömmel vágnál bele ebbe a beavatkozásba.

Amikor rájöttem arra, hogy a legfontosabbat nem tanították meg, elkezdtem a témában elmerülni. Fantasztikus dolgokat találtam.
Foglalkozunk technikákkal az Időfókusz tréningeken, amik segítik, hogy emlékezz a tanultakra. Most csak egy dolgot emelek ki. Ez nem is annyira technika, mint inkább a saját működésünk.

Legyen meg a miérted! A legfontosabb dolog a tanuláshoz, hogy legyen meg a motivációd!
- Hozzá tartozik az általános műveltséghez!
Bocs, ez az indok nem játszik! Nem lexikonok vagyunk. Akkor tudunk hatékonyan tanulni, ha tisztában vagyunk vele: használható tudást szerzünk.
Ha a tanár nem tudja megmondani, miért érdemes azt a tantárgyat tanulnod, akkor Neked kell ezt felfedezned. Ha már kötelező, akkor sokkal jobb érzés, ha tudod, van értelme.
Keresd azt, hogy mire tudnád használni, amit tanulsz. Ez segít majd, hogy legyen energiád tanulni.

 

Munka során kimerülés

lemerul rs- Én este már sehova! Örülök, hogy vonszolom magam.
Sokszor hallok ilyesmiket az ismerőseimtől.
Nagyon sok oka van annak, hogy ennyire elfárad valaki a munkanap végére.
Én most egy nagyon érzékeny kérdéssel fogom kezdeni.
Miért dolgozol ezen a munkahelyen?
- Kolos, valamiből meg kell élni!
Igazad van. A kérdés nem is arra vonatkozik, hogy miért dolgozol egyáltalán, hanem arra, hogy miért pont ezen a munkahelyen.
Lehet, hogy a rokonaid toltak ennek a szakmának az irányába, mondván: "Ebben van a jövő, ezt jól megfizetik." Lehet, hogy akkor még jó ötletnek tűnt.

Csikszentmihályi Mihály sokat írt és adott elő a Flow élményről. Arról, amikor észre sem veszed, hogy a munkád közben elszaladt az idő.
Ha a következő jelenségeket észleled, akkor nagyon NEM a Flow élményben vagy.

- Nagyon kimerült vagy a nap végén.
- Az órát nem azért nézed, hogy még mennyit tudok csinálni, hanem azért, hogy mikor lesz már vége.
- Rengeteg olyan feladatot végzel, amit nem szeretsz csinálni. (A nem szeretem feladatok a negatív stressz igazi kiváltói.)

Tudom, hogy váltani nehéz, ezért azt javaslom, hogy egyszerűen csak gondolkozz el ezeken a kérdéseken.

Három lehetőséged is van:

1. Marad minden a régiben: nap végére kifacsart citrom vagy.
2. Megváltoztatod a kérdéseket és ezzel a motivációdat.
- Mit szerethetek ezekben a feladatokban?
- Miért lehet érdekes jobban csinálni őket?
- Milyen lenne, ha inkább feltöltenének, ahelyett, hogy lemerítenek?
3. Ha az előző kettő nem megy, akkor kezdj el előkészíteni egy váltást! Az előkészítés, az még nem váltás, ezért nem okozhat gondot. Nagyon jó kiinduló pontod van. Már tudod, hogy mi az, ami egyáltalán nem neked való. Azt javaslom, hogy gondold végig, milyen terület lehet érdekes számodra, és porold le az önéletrajzodat.

Ha használható technikák érdekelnek, akkor szívesen látlak az Időfókusz tréningeken. Ott több ilyen ötletet is adok a személyes energia megőrzéséről. Csak rajtad áll, szabadon dönthetsz.

 

Figyelj oda a személyes hatékonyság 5 fontos területére! Te maradj a napos oldalon, mert ha a sötét oldalon rekedsz, akkor nagyon sok időd megy el feleslegesen az ÉLETEDBŐL!